מנדפים למסעדות

על פי הנחיות הרשות לאיכות הסביבה, כל מטבח ומסעדה העוסקים בבישול, טיגון או צלייה חייבים להתקין מנדפים לנידוף עשן. כדי לקבל רישיון עסק, חלה חובה על בעל העסק להגיש לרשות לאיכות הסביבה מפרט טכני של אמצעי הנידוף ופליטת המזהמים שבכוונתו להתקין במטבח ובמסעדה. במסגרת הליך רישוי העסק, רק לאחר בדיקת המפרט על ידי נציגי הרשות ולאחר אישורו, ניתן יהיה לכלול אותו בתוכנית עסק אשר מוגשת למחלקת ביקורת עסקים.

מעבר להליך הביורוקרטי המחייב, חשוב לזכור כי מעבר לתפקידם ביניקת עשן ואדים רעילים, מנדפים נועדו גם לסנן ולהרחיק את ריחות השמן והטיגון אשר נלווים באופן קבוע למטבחים במסעדות.

איזה מנדפים למסעדות מומלים לשימוש?

המנדפים המומלצים לשימוש במטבחים ומסעדות הם מנדפי יניקה קבועים. למנדפים אלה שני יתרונות עיקריים: 

ראשית, ניתן להתקין אותם במטבחים סגורים או פתוחים (חשופים לקהל). שנית, הם קולטים באופן יעיל ומהיר גזים רעילים, אדים ועשן הנפלטים בעת הבישול, הטיגון, האפייה או הצלייה.

עם זאת, גם מנדפי יניקה קבועים נחלקים לסוגים שונים דוגמת מנדפים תקרתיים, מנדפים מרכזיים, מנדפים צמודי קיר, מנדפים מרובעים או מנדפים מעוצבים. המנדפים המומלצים ביותר למסעדה עשויים מפלדת אל חלד, נירוסטה או פח, ולחלקם אף ניתן להוסיף גופי תאורה ייחודיים או התקן סינון אלקטרו סטטי אשר יעיל במיוחד בפירוק מהיר של אדי בישול שומניים ועשן.

כמו כן, מומלץ להשקיע בהתקנת מסנני טיפות שמן שרוף. טיפות אלו מהוות סכנת התלקחות בשל השומן השרוף אשר עלול להידלק מלהבה או ניצוץ במטבח, וכן בשל הסכנה כי השומן עצמו יטפטף אל המזון המבושל ויהפוך למפגע תברואתי.

תחזוקת מנדפים למסעדות

כדי לשמור על יעילות המנדפים חשוב מאוד להקפיד על תחזוקתם וניקיונם באופן קבוע. כאמור, מלבד סכנת התלקחות או זיהום מזון בשל הצטברות שומן שרוף, הרי שחוסר ניקיונם של המנדפים עלול לפגום מידית בכושר שאיבת האדים ויניקת האוויר המזוהם.

אך הפרט החשוב יותר הוא החוק: כדאי לדעת כי תחזוקת המנדפים וניקיונם מחייבים במסגרת החוק את בעל העסק על פי תקן NFPA-96 ות.י. 1001/6 (כיבוי אש, חברות ביטוח, משרד הבריאות, איכות הסביבה ועיריות).

נגישות